luni, 12 ianuarie 2009

de locuinte

ma gandisem sa te intreb cum ar fi fost daca n-ar fi fost chestia cu comunistii si daca nu am fi avut orasele de blocuri. cum ar fi aratat bucurestiul? si restul tarii? si ce s-ar fi intamplat cu agricultura care ar fi ramas cu tarani cu tot. si... in general cum s-ar fi modernizat romania daca ar fi continuat fara.

si ma mai gandeam ca suntem prima generatie fara casa. pentru ca taranii aveau casa lor, coliba, ce era si pamant, iar parintii nostri aveau apartamentul repartizat de stat si ulterior cumparat sau cedat, cum o fi fost.

2 comentarii:

 1. Mimi, io nu stiu daca e bine sa raspund aici, ca nu stiu ce-i asta - ciorna sau trecutul pe curat? Dar ma risc, asa ca zic: asa cum "americanul e al mai prost om din lume", asa si casa pe care o avem acum e a' mai buna. Adica daca ai casa ta, pe numele tau. Ca inainte aveai o coliba, dar de multe ori coliba aia era pe pamantul boierului si ala te dadea afara cand ii dadea lui cu virgula la gaini sau la bobul de grau. Dupa aia s-a schimbat boierul, au venit comunistii si ne-au dat alta coliba. Sa zicem ca aia era mai trainica si mai frumoasa, pacat ca era locuita de cabluri si microfoane, un frumos buchet. Sau ca na, te bucurai ca era a ta, ca stiai ca daca mori de frig, macar mori de frig la tine acasa si nici nu-ti era rusine ca te vad vecinii vanat la fata, ca nu era nici lumina.
  Acu', na, o fi mai bine cand reusesti sa-ti ia propria casa, ca stii ca fix cat muncesti, atat poti sa ti-o imbunatatesti. Inainte munceai tot ca prostul, ca si acum, dar nu prea aveai de niciunele daca nu aveai una-doua bucati relatii. Parca asa, na...
  Si daca n-am fi avut noi bolicica asta numita comunism, poate ca acum am fi fost ceva mai apropiati (ca stil de a trai si nivel de dezvoltare) de Franta. Sunt sigura ca am fi avut simtul frumosului mult mai dezvoltat, ca nu ne-ar fi fost rusine sa stam pe poduri cu prietenii si sa bem o sticla de vin intinsi pe o paturica, asa cum stau burghezii de parizieni. poate ca am fi avut cladiri mai "artistice", daca pot sa zic asa, oricum, care sa nu semene toate cu niste cuburi inalte si metalice, cu pereti de oglinda (alea de birouri) sau blocuri gri. Cred ca Bucurestiul ar fi semanat pe de-a intregul mult mai mult cu ce e Lipscaniul azi. iar in restul tarii agricultura n-ar mai fi fost vazuta doar un mijloc nemultumitor de existenta, ci poate ca ar fi devenit un hobby. In sensul ca ajungi pe la 45-55 de ani si aveai chef sa-ti faci o casa la campie sau la munte, sa-ti iei un cal, iepuri si neaparat gaini, sa-ti faci o gradina mica si sa te intelegi bine cu vecinii. Poate ca asta ar fi devenit "agricultura" in zilele noastre daca n-am fi avut comunism. (Evident ca ar fi fost si campurile industriale, arate de masini si destinate doar umplerii burtii romanilor sau exportului, dar "viata la tara" n-ar mai fi capatat doar primul sens, pe care il are azi).
  Ma,nu stiu cat am fost de coerenta, oi fi fost macar asa, de gust?

  RăspundețiȘtergere
 2. gaini cred ca ar trebui sa aiba tot omul pe langa casa lui. ca o regula generala. cand o sa fac 40-50 de ani, sa vezi ce ma mut eu la tara si imi fac o mini ferma. sa traiesc in pace printre gaini pana la sfarsitu zilelor.

  RăspundețiȘtergere